غذاهای ارمنستان

لذت غذا خوردن در ارمنستان

غذاهای گوشتی ارمنی

در ارمنستان باستان گوشت اصلی که ارمنیان استفاده می کردند از نوع گوشت گوسفند و گاو بوده و انواع غذاهای گوشتی نیز در داخل تنور پخته می شد. از غذاهای مطلوب که رواج فراوان داشته و تاکنون نیز دارد، انواع کباب هاست. همچنین انواع غذاهایی که از گوشت کوبیده تهیه می شود، نزد ارمنیان بسیار محبوب است مانند کولولیک یا کوفته بزباش یا کولولاک یا کوفته درشت.

ارمنیان اغلب اوقات گوشت عمل آورده را در داخل دلمه برگ مو یا کلم می پیچند. در ارمنستان باستان چون هنوز کشت کلم رواج نداشت بیشتر از برگ مو استفاده می شد و گوشت را داخل آن می پیچیدند. این غذا که دلمه یا به گویش ارمنی تولما نام دارد به معنی پر شده است زیرا گوشت در داخل برگ پیچیده می شود. از غذاهایی که از گوشت تهیه و در سفره ارمنیان دیده می شود می توان به کوفته ارمنی، باسترما، سوجوخ و بیورک اشاره کرد.

نان های ارمنستان

در گذشته غذای اصلی روستاییان ارمنستان را نان گندم تشکیل می داد. این نان و شیرینی ها در تنورهای گلین روستایی پخته می شد. نان لواش نان ملی ارمنی است و بر اساس یافته های باستانشناسی، نان و شیرینی پزی در میان ارمنیان پیشینه ای دست کم دو و نیم هزار ساله دارد.

از دیگر نان های ملی ارمنیان، ماتناکاش، ژینگیالو و چُرِک است؛ ماتناکاش که از آرد گندم تهیه می شود به نان بربری هم شباهت دارد ولی خمیر داخل آن بسیار پفدارتر و نرم تر از نان بربری است، اگرچه شکل ظاهری ماتناکاش زمخت تر از نان بربری است. ژینگیالو نیز یکی از نان های (خوراکی) سنتی ارمنیان است که در تهیه آن از ۲۰ نوع سبزی استفاده می شود. خمیر نان از آرد، نمک و آب ساخته می شود و داخل آن را با ۲۰ نوع سبزی مانند نعنای فلفلی، نعنا، شوید، ترشکیان، گزنه و غیره پر می کنند.

غذاهای دریایی

ارمنستان راهی به آب های آزاد ندارد ولی به دلیل وجود دریاچه های متعدد در این کشور، غذاهای دریایی در ارمنستان پرطرفدار هستند. یکی از غذاهایی که در ارمنستان بسیار خوشمزه و لذیذ طبع می شود کباب ماهی است؛ به خصوص اگر آن را در تنور کباب کرده باشند. معمولا در سوپرمارکت های ایروان، ماهی به صورت تازه و زنده ارائه می شود و شما می توانید ماهی خود را انتخاب کنید. در رستوران های ایروان معمولا ماهی را یا در فر می پزند یا روی منقل ذغالی کباب می کنند که در هر دو روش ادویه جات مخصوصی به آن افزوده می شود و در برخی موارد هم داخل شکم ماهی با این ادویه جات پر می شود.

در کنار دریاچه سوان رستوران ها ماهی ایشخان را که بومی این دریاچه و شبیه قزل آلا است به روش های کبابی در تنورهای ویژه ای طبخ می کنند که بسیار خوشمزه و لذیذ است. ماهی ایشخان گوشت لذیذ و نرمی دارد و استخوان هایش کم است.  یادتان باشد اگر می خواهید در نزدیکی دریاچه سوان غذایی سفارش دهید، حتما آن غذا ماهی باشد. آشپزهای رستوران های اطراف دریاچه سوان به نوعی در طبخ و تهیه ماهی نسبت به نقاط دیگر استادترند. در برخی فصل ها ممکن است به دلیل محدودیت های صید، ماهی ایشخان موجود نباشد که انواع دیگر ماهی هم بسیار لذیذ و خوشمزه است. ایشخان به معنی شاهزاده است و در آب های شیرین زندگی می کند. خرچنگ دریاچه سوان نیز بین ارمنیان طرفداران زیادی دارد.

آش و آبگوشت

در ارمنستان تنوع غذاهای آبکی زیاد است به طوری که غذاها را می توان بر اساس گوشتی که در تهیه آن به کار رفته دسته بندی کرد:

* آش گوشت گوسفند: غذاهایی مانند آبگوشت بلغور، آبگوشت ترخون، آبگوشت برنج، آبگوشت سیب و گوجه و بزباش با گوشت گوسفند درست می شوند.

* آش گوشت گاو: ارامنه با گوشت گاو، آبگوشت ادویه دار، انواع کوفته، انواع آبگوشت با برنج، چغندر و سیب زمینی و غیره را طبخ می کنند.

* آش گوشت مرغ: از گوشت مرغ نیز در سوپ مرغ، سوپ مرغ با برنج، سوپ عروسی، تارخانا و … استفاده می کنند.

آش های تهیه شده با ماهی ایشخان (نوعی قزل آلای ارمنی) و انواع آش قارچ: جالب است بدانید ماهی ایشخان که محبوب ارامنه است به صورت های مختلف کبابی، آب پز، بخارپز، سرخ شده و همچنین آش ماهی ایشخان طرفداران خود را دارد.

آش های لبنی مانند آش ماست، اسپاس، آبدوغ، بورانی و غیره و آش های شیرین مانند آش کشمش و غیره نیز در ارمنستان طرفداران خود را دارد.

آش شیرین (آنوش آپور)، غذای مخصوص عید پاک ارامنه است که با حبوبات، میوه های خشک و گردو و کمی عسل تهیه می شود.

بورانی ها و غذاهای تهیه شده از حبوبات

ارمنی ها انواع مختلف بورانی درست می کنند. در بورانی از گوشت، سبزیجات، غلات، حبوبات و ماست استفاده می کنند. مِشوش غذایی است که از عدس، کدو، لوبیا و چغندر تهیه می شود. در پختن کِلِکیوش هم از لواش خشک، عدس آب پز شده و کشک داغ یا پیاز سرخ شده و گیاهان خوراکی مانند نعنا، کاکونی و نعنای فلفلی استفاده می شود.

کبابی های خیابان بُرُشیان

سرتاسر خیابان برشیان کبابی های خوبی است. به هر کبابی که وارد شوید، بدون شک اگر سفارش «کباب» بدهید برای شما «کوبیده» می آورند اما اگر کباب لقمه ای بخواهید باید سفارش «خَرَواتس» بدهید که در تهیه آن از گوشت گوساله و مرغ استفاده می شود. البته تذکر بدهید مسلمان هستید تا در ترکیب آن از گوشت خوک استفاده نکنند.

پیتزا پپینو

پیتزاسرای پپینو از بهترین و خوشمزه ترین پیتزاهای ارمنستان به شمار می آید که در خیابان ماشتوتس واقع شده است.

پیتزا دی روما ارمنستان

در همه میادین اصلی و مراکز توریستی تابلوی پیتزا دی روما ارمنستان را می بینید. با وجودی که ذائقه افراد متفاوت است ولی از برخی موارد بدیهی نمی توان گذشت! اگر به «پیتزا دی روما» می روید، «سپاس» (سوپ ماست ارمنی) یا «بُرش» (سوپ روسی) بخورید و پیتزاهای ارمنی را هم قضاوت کنید.

مربای گردو، سوغات ارمنستان

مربای گردو یکی از معروف ترین سوغاتی های ارمنستان است. این مربا که در درون ظرف شیشه ای است، در سراسر کشور ارمنستان در بقالی ها و سوپرمارکت ها به فروش می رسد ولی بهترین و معروف ترین مکان ها برای خرید این محصول، دو روستای گارنی و گِغارت است. این دو روستا در فاصله ای نه چندان دور از هم در استان کُتایک در شرق ارمنستان قرار دارند. مربای گردو سیاه رنگ بوده و شیرینی آن کمی از مرباهای دیگر بیشتر می ماند و می تواند آن را به صورت جداگانه، با چای و به ویژه به همراه کره خورد.

قیمت این مربا بسته به بزرگی و کوچکی ظرف آن و نیز کارخانه سازنده، متفاوت است ولی کمترین نرخ خرید هر ظرف آن ۱۰۰۰ درام معادل ۳۰۰۰ تومان است.

تاریخ انتشار اصلی : 2018-09-12 12:14:05

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− 4 = 3

بستن